Příběh č.2: Kovářská hospoda

         Krátce po „plyšáku“, někdy tak začátkem devadesátých let, jsem se zúčastnil (jako trenér brankářů) „vysokohorského“ zimního soustředění fotbalového „B“ týmu FK Chmel Blšany, tehdejšího účastníka krajského přeboru. Soustředění se konalo v rekreačním objektu Cukrovaru Žatec a jeho okolí v obci Kovářská u Vejprt. Téměř každý večer, když jsme předtím (jako členové realizačního týmu) uložili své přetrénované a unavené ovečky do svých postýlek, jsme odcházeli „na dvě“ (na první a poslední) do zajímavého restauračního prostředí.
         Toto prostředí, vesměs pivní, tvořil sousední, již tehdy poněkud zchátralý rekreační objekt berounských příslušníků veřejné bezpečnosti. Budova měla na svém průčelí ceduli s nápisem:
„Hospoda U Staré struktury“
a pod názvem tohoto „kulturního“ zařízení bylo uvedeno upřesňující a důležité sdělení:
„otevřeno furt“
Na vstupních dveřích objektu byla dále upevněna typizovaná „jednoťácká“ plastová tabulka s předepsanými a provozovatelem vyplněnými údaji:
Název provozovny: U Staré struktury
Číslo provozovny:   007
Otevírací doba:         furt
Odpověd. vedoucí:   pprap. Džejms Bont
Číslo telefonu:         Nokia No. 905619701320-H
                  -----     ------     -----
         Téměř po pětadvaceti letech jsem se o tomto objektu zmínil před svým jedenadvacetiletým vnukem, jež v současné době studuje na ČVUT v Praze. Jeden z jeho spolustudujících pochází právě z Kovářské a vnuk Martin se jej na zmíněný objekt zeptal a Jakub (tak se kamarád Martina jmenuje) slíbil, že zjistí nějaké další podrobnosti. Výsledek jeho pátrání uvádím zde:
1. Objekt, přestože je daleko zchátralejší než dříve, ještě stojí - viz foto (pořízeno mobilem)
2. Jako vlastník nemovitosti je v současné době veden „Sportovní klub policie v Berouně“ a objekt je nyní na prodej
3. Jako „provozovna“ již nefunguje (ku veliké škodě) a bližší označení využití objektu, ani nepřetržitá provozní doba, není na budově umístěno (ještě větší škoda).
4. Někteří obyvatelé Kovářské však tvrdí, že pravidelně každý pátek, přesně ve 22.00 hod, se v objektu rozzáří světlo halogenové petrolejové lampy a za záclonou jednoho z přízemních oken se objeví silueta šíleného hostinského, který oblečen do staré uniformy příslušníka VB, láká kolemjdoucí do svého bývalého „nonstopu“.
Půlnočními údery hodin místního kostela prý světlo pohasne a postava nesvéprávného příslušníka za oknem zmizí a objeví se znovu až další pátek.

[FOTO: Kuba Zörkler; březen 2015]
 
Přesto bych bývalým policajtům vzkázal:
Hoši, moc jste mě tenkrát pobavili (a pak, že jsou policajti blbí a nemaj smysl pro humor).
Franta Hladík, březen 2015