Pranostiky na ŘÍJEN

     Zdá se, že letní čas, co se týká podnebí máme za sebou a na  „zánik“  času letního, jež nastane posunem malé ručičky na ciferníku chronologického orloje, si musíme ještě několik pátků počkat.
     Z hlediska lingvistického nám však letní čas nekončí, naopak právě začíná období tkzv „babího léta“. Jistou asociací lze dojít k úsudku, že pokud v létě chodíme spořeji oblečeni, tak lze říci, že je „babí léto“ dobou výskytu postarších polonahých dam, které zřejmě chtějí k milostným hrátkám přivábit pohlaví (a nejenom pohlaví) druhé jemuž právě začíná období tkzv. „říje“. Ale dosti teorie a věnujme se příslovím.

1. Typicky říjnové, avšak pramálo se rýmující pořekadlo zní:
    „TEPLO BÝVÁ JENOM DO URŠULY“
         Tak toto jest pranostika veskrze prostá, krátká, leč naprosto jasná i mnohé vysvětlující. Jednu vadu však má, nerýmuje se. Aby tato nedokonalost byla odstraněna, bylo nutno připojit zveršovaný dodatek:
    „Teplo bývá jenom do Uršuly“
    po Uršule sedláci se culí

2. Pokud bývá měsíc říjen rájem pro myslivce, spárkatou zvěř a houbaře, tak tento měsíc zajisté uvítají malé i velké a dospělé děti, jejichž společnou zábavou bývá oblíbené pouštění draků v nastalých mírných i více vanoucích větrech. Někteří, zejména ti starší, se dokonce při podobné „pouštěcí“ činnosti bez draků obejdou a vystačí si  pouze s větry o různé síle a rychlosti.   „KDYŽ NA KORDULU VĚTRY DUJÍ
   CELOU ZIMU NÁS NAVŠTĚVUJÍ“
 S přihlédnutím k úvodnímu odstavci (ad 2) a po inovaci můžete číst:
    „Když na Kordulu větry dují,
    celou zimu nás navštěvují“
    Nás navštěvuje teta Petra,
    po její návštěvě ihned se větrá
    nepřizpůsobivé jsou tety Petry
    ty její  „česnekové“ větry