Pranostiky na červen

1. Pakliže v kalendáři narazíme na datum 8.června a u tohoto data na uvedené jméno Medard vězte, že málokterý z nás na toto datum (resp. uvedené jméno) bude vzhlížet s radostným optimismem.
K tomuto datu i jménu se totiž váže jedna důležitá a obsahově nepříjemně mokrá pranostika: 
„MEDARDOVA KÁPĚ 40 DNÍ KAPE“
Při současném charakteru podnebí se totiž často stává, že ještě v květnu někde leží sníh i bláto a místo toužebně očekávaného slunného počasí je stávající pozemský marast vystřídán déletrvající nebeskou deštivou nadílkou.
     S tímto však nic nenaděláme, příroda je mocná čarodějka, která se nedá jen tak obalamutit nějakými letitými pořekadly. Avšak proti mojí, zejména obsahové inovaci, nemá v tomto případě sebemenší šanci moji novou verzi pořekadla nějak zpochybnit:
    „Medardova kápě 40 dní kape“
    po dešti měl styk se Slávkou,
    ta nakazila ho kapavkou.
    Tak Medardova kápě
    i dalších 100 dní kape.
 
2.  S jiným datem, tentokráte s 29.červnem se snoubí jiné, jakési „srovnávací“ přísloví a to dosti nepochopitelně se dnem, jež nese datum 16.října!
„JAKÝ JE PETR A PAVEL, TAKÝ BUDE I HAVEL“
     Pokud toto má znamenat, že 29.června každého roku, na svátek Petra a Pavla, má být „nemlich“ to samé počasí jako v den svátku Havla (tj.tedy 16.10), tak tuto skutečnost Vám asi těžko někdo vysvětlí zrovna tak, jako případný nesoulad v počasí, kdyby tomu tak nebylo.
     Abych z tohoto problému, jak se lidově říká „vybruslil“, nabídnu Vám jisté porovnání, jež se však bude týkat nikoliv charakteru počasí ve výše datem opatřených dnech, nýbrž zjevu, jednání i náznaku charakterů nositelů uvedených jmen.
     Jistě Vám všem je velice dobře známá osobnost našeho „nejvyššího“ v oblasti vojenství a to postava generála Petra Pavla. O tom, že se jedná o pohledného, sebevědomého a vzdělaného muže, se nemá smyslu více rozepisovat.
     Na druhou misku vah jsem si dovolil postavit našeho bývalého, dnes již zesnulého posledního prezidenta Československa a prvního prezidenta České republiky pana V.Havla.
     Všichni ještě máme v paměti úsměvnou historku, kterak Václav Havel, při své první porevoluční inauguraci 29.12.1989 vyšel na hradní nádvoří v kalhotách, jejichž nohavice byly kratší, než bylo v té době obvyklé.
Porovnání obou těchto veličin jsem stylizoval takto:
    „Jaký je Petr a Pavel, taký bude i Havel“,
    že by generál (Petr) Pavel, vypadal jak Venca Havel?
    Rozdíl v tom bude asi, Havel měl delší vlasy,
    leč kalhoty delší měl Pavel, nežli prezident Havel.